Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

Fjärde da Vinci-koden?

Fjärde da Vinci-koden?

Fjärde Da Vinci-koden?

Nog för att Dan Brown knappast är den författare som står högst i kurs hos svenska kulturskribenter, men lite bättre än sådär får de väl ändå lov att anstränga sig? Dan Brown har skrivit fyra böcker om Robert Langdon, men hela serien (som inte har något särskilt namn) har kommit att förknippas med dess andra del, Da Vinci-koden. Eftersom serien saknar samlingsnamn kunde ”fjärde Änglar och demoner” ha varit acceptabelt (jämför exempelvis med J.M. Auels Grottbjörnens folk, där seriens senare delar ofta har benämnts efter första delen trots att den inte utgör något namn på serien som helhet), men det här här inte acceptabelt. (Bilden ovan är hämtad från DN:s hemsida.)

Att medelsvensson inte har koll på att Änglar och demoner faktiskt utkom före Da Vinci-koden kan jag ha överseende med, men en kulturskribent borde ha bättre koll. Det där är ungefär som att säga att J.K. Rowling utgav fjärde Harry Potter och hemligheternas kammare år 2003 under namnet Harry Potter och Fenixordern, det är samma resonemang.

En en annan sak som är intressant att notera i sammanhanget (som även Dan Brown missuppfattat) är att da Vinci inte är något efternamn. Da Vinci betyder helt enkelt från Vinci, dvs. den stad i Toscana, Italien, där Leonardo växte upp. Eftersom han var född utanför äktenskapet fick han aldrig något riktigt efternamn. Om man ska följa språkreglerna borde han därför benämnas som Leonardo (eftersom han saknar efternamn), men det här är ett sånt exempel där vi svenskar har tillåtit oss att strunta i språkreglerna av bekvämlighetsskäl.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s