Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

1000-projektet

Det här måste vara den bästa nyheten på länge, dvs. nyheten om Bonniers så kallade 1000-projekt. Det handlar om att göra 1000 tidigare utgångna böcker tillgängliga igen i form av e-böcker. Jag citerar Magnus Nytell, ansvarig för Bonnier Digital:

Det är vårt ansvar som långsiktig förläggare att tillgängliggöra svenska klassiker och annat som gått ur sortimentet. Helt plötsligt kan man nu få Harry Martinson, Per-Anders Fogelström och Pär Lagerkvist igen.

Bonniers utnyttjar en av de fördelar med e-boken som jag framhållit mycket länge, men som tyvärr i stort sett aldrig utnyttjats, dvs. möjligheten att ge äldre boktitlar nytt liv. Personligen har jag alltid tyckt att det är fruktansvärt att en bok är utgången och därför inte längre går att få tag i, annat än på biblioteken eller på antikvariat (om man har tur, dvs.) Det är inte meningen att en bok ska vara utgången, och Bonniers initiativ är förhoppningsvis första steget på vägen till att alla böcker som någon gång givits ut kommer att finnas tillgänglig som e-bok för all framtid.

Det som möjligtvis är tråkigt i sammanhanget är att böckerna blir så pass dyra. 115 kronor är helt klart för mycket. Detta är dock ingenting som kan lastas Bonniers eller e-boken som sådan eftersom e-böcker av någon obegriplig anledning inte har samma momssats som tryckta böcker. Jag förutsätter dock att det endast är en tidsfråga innan denna föråldrade bestämmelse ändras.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s