Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

Slitet uttryck behöver uppdateras

Det verkar ligga i tiden att rensa bort alla uttryck som anses otidsenliga ur svenskan och ersätta dem med uttryck som anses mindre laddade och mindre känsliga. Ingen har nog missat den högljudda debatten om att orden han och hon bör ersättas med det könsneutrala hen, och många har nog även lagt märke till att ordet en förespråkas istället för man (ex.vis i bemärkelsen en/man ska inte stå på den gren en/man sågar av).

Men som alltid när sådana debatter rasar missar man andra uppenbara uttryck som också gjort sitt. Var finns debatten kring det vanemässiga uttrycket f. Kr/e. Kr? Varför ska kristendomen vara normen? Alla människor är inte kristna, många svenskar har andra religioner (eller har valt att inte bekänna sig till någon religion över huvud taget). Varför ska då ett så pass värdeladdat uttryck som före/efter Kristus användas? Att det är ett uråldrigt och välkänt uttryck som alla vet vad betyder duger inte, den förklaringen passar in på i stort sett alla uttryck som man vill försöka undvika.

Givetvis bör istället begrepp i stil med före/efter vår tidräkning (fvt/evt) användas. Det norska uppslagsverket Store norske leksikon är ett föredöme på området, där används uttrycket fvt istället för f. Kr (källa). Ser fram emot att detta uttryck snart kommer att användas på fler håll och i fler sammanhang. Något så pass väsentligt som tideräkning ska inte vara förknippat med någon specifik religion. Att sedan den tideräkning vi valt att använda utgår ifrån en händelse som högtidhålls inom vissa religioner går inte att komma ifrån. Dock försvarar det inte användandet av begreppet f. Kr/e. Kr.

För fler exempel på kontroversiella uttryck som inte väckt någon nämnvärd debatt se här och här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s