Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

Ytterligare en klyscha som gjort sitt

Något som jag tycker är intressant är att göra jämförelser mellan filmens värld och litteraturens värld, och i det här inlägget tänkte jag diskutera litet grann om en klyscha som ofta förekommer i filmer/tv-serier, men som jag (lyckligtvis) aldrig stött på inom litteraturen. Klyschan i fråga består i att filmens karaktärer samlas kring en tv för att lyssna på när någon på tv meddelar något som är väsentligt för handlingen (oftast är det en nyhetsuppläsare). (Det kan förstås även vara något som sägs på radio.) Sedan tar nyhetsuppläsaren en oväntad paus och sändningen blir tyst tillräckligt länge för att karaktärerna kring tv:n ska kunna kommentera vad som sagts. Därefter fortsätter nyhetsuppläsaren som om ingenting hänt.

Tanken är troligtvis att man inte kan ha två personer som pratar i munnen på varandra. Men den krystade lösningen för att komma runt detta problem fungerar inte heller. Det får inte vara tyst i tv eller radio. I radio finns det i regel system som automatiskt börjar spela musik om så kallad dead air (oväntad tystnad) uppstår. Därför är det tämligen ologiskt att det plötsligt skulle bli tyst. Huruvida allting behöver vara fullständigt logiskt eller inte i en fiktiv berättelse kan förstås diskuteras, men utifrån alla oräkneliga recensioner jag läst genom åren vet jag att ologiska beteenden ofta är något som lyfts fram som något negativt.

Det finns klyschor som faktiskt fungerar, men det här är inte en av dem. Det är dags att skrota den här klyschan nu. En skicklig manusförfattare kan enkelt planera så att man inte hamnar i en situation där nyhetsuppläsaren måste hålla tyst x antal sekunder för att handlingen ska fungera som planerat. De gånger någon måste agera ologiskt för att handlingen ska fungera borde varningsklockorna ringa för då finns risken att man faktiskt är ute och cyklar. Istället bör man fundera över om situationen går att lösa på annat sätt. Här har filmens värld något att lära av litteraturen.

Det finns även en liknande variant på den här klyschan där någon stänger av radion eller tv:n när en nyhet som är av vikt för handlingen meddelas, och den är ännu värre!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s