Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

Humlan kan visst flyga!

SvD 24 februari 2013

SvD 24 februari 2013

Många av mina inlägg har tyvärr varit kommentarer till egendomliga påståenden från kulturskribenterna på DN och SvD. Det är tråkigt men nödvändigt. Kulturskribenter utgör en viktig maktfaktor i samhället och de måste granskas på samma sätt som politiker. De innehar maktpositioner, och all form av makt behöver granskas. Påståendet från Jan Lumholdt i den här recensionen är ett utmärkt exempel på varför det är viktigt att kulturskribenterna granskas och ifrågasätts.

Att humlor ”egentligen inte kan flyga” är en ytterst seglivad myt som det gör mig ont att någon väljer att föra vidare. Jag citerar följande (källbelagda) text från Wikipedia:

En långlivad myt om humlor är att de enligt fysiska lagar inte borde kunna flyga, och att det är en gåta att de flyger ändå. Denna myt blev populär på 1930-talet när den berömde aerodynamikern och föreläsaren John McMasters återberättade en anekdot om en schweizisk aerodynamiker som vid en middagsbjudning gjorde några ungefärliga beräkningar, och konstaterade att enligt hans ekvationer så kunde inte humlor flyga. Alltså, enligt vad dåtidens aerodynamiker kände till, i form av aerodynamikens grundlagar – så borde inte en humla kunna skapa tillräckligt med lyftkraft på grund av sina relativt små vingar, låga flyghastighet och tyngd. Men det är dock inget bevis på att de inte kan flyga, snarare ett bevis på att humlor inte kan glidflyga.

Man kan inte återberätta en sådan myt bara för att man tycker att den är illustrativ och ”bra”. Rimligtvis borde Lumholdt ha hänvisat till ”myten om att humlan inte kan flyga” istället för att framställa det som en sanning. Men vis av erfarenhet vet jag att folk inte brukar tycka om när man påpekar att deras favoritmyter är just myter och inte sanning. Det är dock bara att tugga i sig och acceptera att man haft fel. Humlan kan flyga, punkt.

Det kan tyckas vara helt obetydligt huruvida en humla kan flyga eller inte, men vilken myt är det som sprids nästa gång? Och vilket påstående är det som kulturskribenterna missar att kolla upp innan de publicerar nästa gång?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s