Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

Låt bli att elda upp böcker!

Den här nyheten (från DN) om att biblioteket i Backe i Jämtland bränner upp böcker som inte längre får plats på grund av sparkrav känns riktigt, riktigt tråkig. Att böckerna rensats ut är inget skäl till bränna upp dem, särskilt inte med tanke på att ortsbor erbjudit sig att ta hand om dem och förvara dem tills de kunnat skänkas bort. Enda anledningen att bränna upp en bok är om den är helt utsliten, men i det här fallet verkar det även handla om böcker i relativt gott skick, och då bränner man dem inte, punkt! Bokbränning hör inte hemma i en demokrati på 2000-talet.

Dock går det inte att blunda för att böcker faktiskt tar väldigt stor plats, och med tanke på att det hela tiden kommer ut fler växer behovet av ytterligare ytor som i värsta fall kostar stora summor. Problemet som uppstått i Backe riskerar även att uppstå på andra håll. I det här fallet går det inte att blunda för att e-boken har en fördel gentemot de tryckta böckerna. E-böcker upptar inga stora ytor och behöver heller inte kasseras för att de inte längre får plats. Förhoppningsvis kommer de böcker som ges ut enbart som e-böcker att bli allt fler i framtiden, vilket minskar behovet av lagringsytor.

Utan tvekan är det viktigt att vi har bibliotek, de är en av de absolut viktigaste samhällsinstitutioner vi har, men de kan inte bli hur stora som helst i kvadratmeter räknat, och då uppstår såna här problem, sorgligt nog. Jag hoppas innerligt att Strömsunds kommun tar sitt förnuft till fånga och låter bli att elda upp böckerna!

Annonser

Ett svar

  1. Det låter fullkomligt vansinnigt! Hur kommer man ens på tanken? Fast om man nu ändå har kommit på tanken kan man väl åtminstone låta bokbålet göra lite nytta. Dela ut brännböcker som bistånd, liksom. På biblioteket där jag bor pågår ständig utrensning av böcker, men trots att vi har snörika och kalla vintrar får vi inte se några bokbål på torget (det spelar ingen roll om Backe gör det mer i skymundan, får de bränna våra böcker får väl jag fantisera om hur det går till!). Istället kan man på vårt bibliotek fynda de ”överflödiga” böckerna för 5 kr st.

    Jag kan känna att om man nu överhuvudtaget kommer på tanken att _förstöra_ böcker som ”inte får plats” är steget trots allt inte så stort till att ha någon annan galen ursäkt för att rensa ut e-böcker heller. Välkommen verbet ”att e-båla”.

    2013/02/27 kl. 08:46

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s