Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

Kulturskribenter, se hit!

Jag läste den här artikeln på DN:s hemsida, Skam en allvarlig form av stress hos arbetslösa av Emma Lofors, en artikel som alla yrkesfixerade kulturskribenter borde läsa. De som ständigt framhåller yrket som normen, de som hela tiden ser till att upprätthålla den bråddjupa klyftan mellan de som har turen att ha ett arbete att gå till och de som står utanför. Jag citerar några stycken ur den:

Den skam som blir destruktiv är den som kan uppstå när man ofta kritiseras och behandlas på ett nedlåtande sätt. För den som är arbetslös kan det handla om andras nedsättande blickar och frågor om arbete. I kombination med ekonomisk stress förvärras skamkänslan.

– Vi lever i en mycket jobbcentrerad kultur. Den som inte har en ”acceptabel identitet” i den kan känna en skam som gör att man ifrågasätter sig själv, börjar känna självförakt och drar sig tillbaka. Eller så agerar man utåt med hat och aggressivitet, säger Bengt Starrin.

Läs och ta till er! En människas värde bestäms inte av huruvida man har ett arbete eller inte. När en kulturskribent frågar dig Är du lönsam, lille vän? Ska du bara svara: Det ska du strunta i. Sköt du ditt så sköter jag mitt. Det är förstås inte bara kulturskribenter som är yrkesfixerade i dagens samhälle, yrkesfixeringen märks på fler håll, men få personer lyckas utmärka sig i den här frågan på samma sätt som just kulturskribenterna.

Vilket år uppmärksammar vi De arbetslösas dag första gången? Vilket år börjar vi äntligen ifrågasätta yrket som norm?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s