Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

Nu blev det komplicerat

ab_130319

Aftonbladet 19 mars 2013

Ibland kommer det nyheter som både är bra och dåliga på samma gång. Det här är ett utmärkt exempel på detta. Yohio vill skriva en fantasyroman, han och hans manager/pappa har haft ett möte med ett förlag som är intresserat, trots att boken inte är skriven än! Jag älskar tanken på att Yohio skriver en fantasyroman, det kommer att ge hela genren välbehövlig uppmärksamhet och kan (med lite tur) vara startskottet på en länge efterlängtad fantasyboom i Sverige. En okänd person som skriver fantasy får ingen uppmärksamhet alls av svenska medier (för dem är det bara deckare, kokböcker och självbiografier som räknas), men det är helt annat med en kändis, då skrivs det om det. Aftonbladets artikel är ett strålande exempel på det. Det är kopplingen till Melodifestivalen som gör dem intresserade, inte att det handlar om fantasy.

Men problemet är att förlagen är intresserade trots att boken ännu inte är skriven! Jag tycker definitivt inte om tanken att författaren är viktigare än boken. Att förlagen väljer att ”ge ut författaren istället för manuset” är ett hån mot alla oss som kämpar för att skriva ett så bra manus som möjligt för att förlagen ska vilja ge ut dem. Jag tvivlar inte alls på att Yohio kan skriva en bra fantasyroman, han verkar vara en ovanligt begåvad person, men att förlagen visar intresse innan boken ens är skriven känns helt åt skogen.

Jag önskar Yohio lycka till och ber förlagen att skärpa sig!

Annonser

Ett svar

  1. Ah, Yohio vill bara komma med bland utställarna på Andra Världar 2014. Han är SÅ välkommen! Men först stökar vi undan 2013-års version. Nu i helgen. Kom dit alla som vet att de vill eller funderar på det. 😉

    Och i sakfrågan … håller helt och hållet med dig, Johan.

    2013/03/19 kl. 21:59

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s