Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

20-åringen som var för gammal

SvD 13 april 2013

SvD 13 april 2013

Det här var egentligen en ovanligt bra artikel, rak och okonstlad. Michael Ondaatje (känd för bland annat boken Den engelske patienten) berättar öppenhjärtigt om sitt författarskap och hur han tänker när han skriver. En typ av artikel som man får läsa alldeles för sällan. Tyvärr finns det ett stort problem med den. På flera ställen (se exempelvis rubriken på bilden ovan) omnämns att Ondaatje ser det som positivt att han började skriva ”sent” i livet.

Enligt Wikipedia blev han för första gången publicerad som 20-åring, fick sin första diktsamling utgiven som 25-åring och sin första roman som 33-åring. Nog för att jag brukar vara väldigt åldersnojig emellanåt, men det där var extremt. Inte ens jag (en 32-åring som känner sig som 93) skulle kalla 33 ”sent i livet”. Om alla med författardrömmar förväntas ha blivit publicerad som 20-åring, för att det annars klassas som ”sent”, står vi inför ett allvarligt problem. Jag tror att mycket få personer har förmånen att bli publicerad så tidigt i livet som Ondaatje.

Jag vet att alldeles för många av mina inlägg är kängor mot kulturskribenter, men när de skriver sådana saker är det faktiskt svårt att inte säga något. Trist att Henrik Sahl Johansson förstörde en i övrigt mycket bra artikel genom att ge sig in i det där mycket konstiga resonemanget.

(Notera att rubriken på detta inlägg är en så kallad ”kvällstidningsrubrik”, avsiktligt vald och helt i linje med SvD:s rubrik på artikeln om Ondaatje.)

Annonser

Ett svar

  1. Haha, ibland blir man förvånad vad en del ser som sent i livet. Men rätt intressant resonemang. 😉
    Men man kan då även tolka resonemanget att han inte är nöjd med sina första böcker. Eller vad säger du?

    2013/04/13 kl. 17:16

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s