Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

Grattis, tror jag

Egentligen borde man ju vara glad för rapparen Petters skull. Trots att han lider av dyslexi kommer han enligt den här artikeln att ge ut sin bok 16 rader till hösten. Det är i sig inget unikt att en dyslektiker ger ut en bok; H.C. Andersen, John Irving och Terry Goodkind är andra exempel på författare med dyslexi. Dyslexi är inget hinder för framgång, Ingvar Kamprad och Pablo Picasso är andra exempel på kända personer med dyslexi. Dock måste frågan ställas om förlaget har valt att ge ut manuset eller att ge ut författaren. Skulle 16 rader ha blivit utgiven om författaren exempelvis hetat Per Olsson och varit helt okänd?

I samband med detta uppkommer nästa fråga i sammanhanget, vilket förlag är det som ska ge ut boken? Jag sökte tappert men hittade faktiskt ingen information om vilket förlag som den ska ges ut på. Ska han ge ut den själv? Eller har han gjort samma ”misstag” som Yohio, att utgå ifrån att bara för att han har skrivit en bok så kommer den att ges ut (på ett förlag)? Chansen är god att något förlag kommer att nappa och vilja ge ut boken, men då handlar det ju om att förlaget blir överlyckligt över att kunna ge ut en författare som de slipper omaket med att behöva lansera. Att författaren är en dyslektiker som kämpat för att skriva en bok blir en ren anekdot i sammanhanget, det har inte på något vis påverkat förlagets beslut.

Jag gratulerar Petter till att ha lyckats skriva en bok. Även om det aldrig är omöjligt så förstår jag att det varit svårt för honom. Däremot hoppas jag att vi får ett slut på det eviga snacket om att ”skriva en bok” är detsamma som att ”få boken utgiven genom ett förlag”. Först skriver man boken, därefter får man hålla tummarna för att något förlag blir intresserat och vill ge ut den. Det är så det borde vara för alla, vare sig man heter Petter, Yohio eller är helt okänd. Det är manuset som ska ges ut, inte författaren!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s