Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

Klarar du Lindbäcktestet?

I den tecknade serien Dykes to watch out for av Alison Bechdel från 1985 uppger en av karaktärerna att hon bara vill se filmer som uppfyller vissa kriterier, vilka kommit att bli kända som Bechdeltestet. Jag är förvisso inte någon hyllad serietecknare utan en fullständigt okänd skribent med författardrömmar, men jag vill inte vara sämre utan genom det här blogginlägget vill jag lansera Lindbäcktestet, som utgör ett komplement till tidigare nämnda test. Jag vill bara se filmer som uppfyller följande kriterier:

  • Ha minst två namngivna personer som lider av olika former av utanförskap (exempelvis arbetslöshet/avsaknad av fast anställning, långtidssjukskrivning, asylsökande som har svårt att komma in på arbetsmarknaden)
  • … som pratar med någon av dem som inte befinner sig i utanförskap
  • … och (det här blir nog det svåraste), de får inte vara filmens antagonister, dvs. the bad guys som måste dö, eller på annat sätt oskadliggöras, innan eftertexterna rullar. Detta beror på att det är en tämligen oacceptabel bild av en person i utanförskap.

Förmodligen är det en del av er som läser detta som sitter och skrattar nu, men ägna ett ögonblick åt att fundera över vad det egentligen är du skrattar åt. Hur ofta skildras människor som lider av utanförskap rättvisande på film (eller i litteratur)?

Jag är tämligen säker på att mycket mycket få filmer (eller böcker) skulle klara Lindbäcktestet. När du hör ordet utanförskap tänker du förmodligen på extremister i stil med de båda tjetjenska bröderna i Boston, eller varför inte UNA-bombaren? Inget kunde vara mer fel. Brott begås även av människor med arbete och som kan anses vara etablerade i samhället, men det anses inte vara lika avvikande och anmärkningsvärt. Det är när ett brott begås av en person i utanförskap som man gärna framhåller utanförskapet. Man verkar anse att personens utanförskap förklarar deras gärningar. Hur ofta sker det när det är fråga om personer som har arbeten?

För att illustrera testet tänkte jag ta upp några exempel:

  • Jägarna (1996)/Jägarna 2 (2011). Ingen av de båda filmerna klarar Lindbäcktestet. De personer i utanförskap som förekommer är samtliga antagonister.
  • Aladdin (1992). Huvudpersonen/protagonisten är i utanförskap, men han är också ensam om det, så filmen klarar inte testet.
  • Sagan om ringen (2001). Filmen klarar faktiskt testet, eftersom varken Frodo eller Sam har någon fast anställning, och de utan tvekan talar med personer som inte är i utanförskap (ex.vis Elrond och Galadriel). (Och så kallas den fantasy, den skildrar ju verkligheten bättre än Jägarna och de flesta andra filmer!)

Fram för en mer rättvisande bild av människor i utanförskap! Ser fram emot att det startas bloggar som beskriver huruvida filmer klarar Lindbäcktestet. Bechdeltestet har fått sällskap.

Annonser

Ett svar

  1. Ping: En liten ljusglimt | Johan Lindback

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s