Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

Sommar, sommar, somnar…

Idag meddelades vilka som blev årets sommarpratare i P1. Jag kommer att sitta bänkad 2 augusti när Steve Angello sommarpratar, och 9 augusti när Felix ”PewDiePie” Kjellberg sänder sitt program. I övrigt är utbudet ungefär lika slätstruket och förutsägbart som det brukar vara (om än förvånansvärt bra, jämfört med tidigare år). Två kungligheter, två deckarförfattare, x antal journalister, skådespelare och musiker. Inget som får en att höja på ögonbrynen. Att hoppas att någon som skriver fantasy (eller någon närbesläktad genre) skulle få sommarprata var nog att hoppas för mycket. Här är det deckare som gäller (även om det lyckligtvis till viss del balanseras upp av författare som inte skriver deckare).

Men det som är riktigt illa är att ingen av de som sommarpratar är arbetssökande, långtidssjukskriven eller i utanförskap på något annat sätt. Det är de som verkligen kan berätta någonting om livet. År efter år har programmet fyllts av personer som är stora nog att ha egna artiklar på Wikipedia och som har råd att åka på lyxsemester en gång i veckan om de så önskar. Det intresserar mig inte nämnvärt. Jag vill höra fler personer som lyckats överleva utan att hela tiden bli strukna medhårs.

P1 presenterade 57 sommarpratare idag. Det är betydligt fler än 1 av 57 invånare i Sverige som sitter fast i olika former av utanförskap.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s