Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

Sanningen om livet

Råkade läsa på flera ställen (bland annat här) att journalisten och tv-kritikern Johan Croneman tänker ägna sitt Sommar i P1 åt att återupprätta 70-talet. Jag citerar:

Jag skall berätta sanningen om 70-talet. Trött på allt sladder och alla lögner och allt hittepå från generationer som inte ens var födda då.

Jag har läst en del av vad Croneman skrivit om sitt uppenbarligen hett älskade 70-tal tidigare och tror mig veta på ett ungefär vad programmet kommer att handla om. Jag lär högst troligen aldrig någonsin komma i fråga för att bli sommarpratare, så därför tar jag tillfället i akt att använda det här blogginlägget för att lära Croneman ett och annat om livet. 70-talet är slut! Jag (som är född 1981) är inte det minsta intresserad av vad 70-talet var eller inte var. Vad som är sanning eller lögn om 70-talet intresserar mig inte (och vem kan egentligen avgöra vad som är sanning eller lögn i det här fallet? Vad 70-talet var eller inte var kommer även i fortsättningen att vara en mycket subjektiv fråga.)

Hela mitt liv har jag fått lära mig att det var på 70-talet allt det roliga hände. Att allt var mycket bättre innan internet och annat fördärv dök upp. Det intresserar mig inte det minsta. Att oräkneliga människor födda på 40-60-talen tycker att 70-talet var det underbaraste som hänt betyder verkligen ingenting för mig. Deras nostalgitårar är faktiskt obetydliga för mig. För mig finns det bara en sak som räknas, och det är framtiden.

Jag hade flera väldigt roliga år på 90- och 00-talet. Det innebär dock inte att jag på något sätt hela tiden försöker återuppleva den tiden, eller vill förändra vad andra människor eventuellt anser om den tiden. Flera roliga saker i mitt liv hände exempelvis 1996, men jag förväntar mig inte att alla andra ska älska 1996 lika mycket som jag bara för det. Och dessutom är framtiden ännu roligare. Jag föredrar att tänka att ”morgondagen kommer att bli den bästa dagen i mitt liv”. Att ett decennium som tog slut för 34 år sedan skulle vara den bästa tiden i livet finns inte på min världskarta. Jag tänker leva i nuet och göra morgondagen till den bästa tiden i mitt liv.

Ditt liv blir vad du gör det till. Vi har alla vårt eget ansvar att se till att den framtid som oundvikligen kommer blir bättre än gårdagen. Även om jag har turen att leva tills jag fyller 90 kommer jag fortfarande att tycka att framtiden är mycket intressantare än gårdagen.

Titta inte bakåt, för det är inte dit du är på väg är ett av mina favoritcitat. Det säger allt. Det är dags att skrota 70-talet nu.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s