Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

#Otillräcklig

Idag lanserar Aftonbladet en kampanj där de tar strid mot tabut kring psykisk ohälsa. Nu pratar vi om hur vi mår. På riktigt. är deras devis. De uppmanar sina läsare att berätta om sina egna erfarenheter genom att använda hashtaggen #Otillräcklig på Twitter. 140 tecken räcker inte för att säga det som jag vill få sagt, så jag får skriva ett blogginlägg istället.

Initiativet är onekligen lovvärt, men det finns flera problem. Kampanjen kommer i kölvattnet efter Robin Williams bortgång. Även en annan Oscarsbelönad filmarbetare, regissören Malik Bendjelloul, avled tidigare i år till följd av depression. Man kan tänka sig att det är de båda dödsfallen som har föranlett kampanjen, och då får man nästan känslan av att det här är ett problem som uppstått just i år. Så är det inte. Det är bara Aftonbladet som har vaknat väldigt sent. Det krävdes två väldigt kända personers död innan man valde att ta tag i det här problemet. Dock måste man ge en eloge till dem för att de faktiskt dragit igång den här kampanjen. Det är mer än vad deras närmaste konkurrenter gjort.

Ett annat problem är att man väljer att starta den här kampanjen genom att intervjua en känd skådespelerska och en framgångsrik tv-producent. Därigenom framställer man psykisk ohälsa närmast som någon form av välfärdssjukdom. Så är det inte. Skådespelerskan och tv-producenten som intervjuades sitter knappast med en klump i magen varje månad när räkningarna ska betalas, vilket däremot åtskilliga andra, för allmänheten fullständigt okända, människor gör. Man är ute på farlig mark när man inleder med en vinkel som för tankarna till det klassiska Framgångsrik människa är ledsen för att han eller hon inte har det ännu bättre.

Jag uppmanar Aftonbladet att även intervjua personer som sitter i en betydligt sämre sits än en känd skådespelerska och en känd tv-producent. Det är knappast i första hand personer inom den yrkeskategorin som sitter på de psykiatriska mottagningarna och läser skyltarna om att man inte ska tala om vilka medpatienter man träffat.

Avslutningsvis vill jag konstatera att det är tämligen kontraproduktivt av Aftonbladet att lansera en kampanj mot psykisk ohälsa samtidigt som såna här artiklar publiceras i samma tidning. Jan Helin, med såna vänner behöver du inga fiender!

Uppdatering: Du hittar kampanjsidan här. Notera att den sorterar under rubiken Nöjesbladet (!!!).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s