Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

Bra gjort av Karin Adelsköld!

Karin Adelsköld på Twitter

Karin Adelsköld på Twitter (Det är jag som valt att maskera namnen.)

Det här med mobbing är ett svårt ämne. Det pratas inte i närheten lika mycket om det som det borde. Det finns flera anledningar till det. Mobbare anses som offer. Det är synd om dem, de mobbar för att de mår dåligt. Rektorer och lärare är rädda om skolans rykte. Ingen vill kännas vid att det förekommer mobbing på deras skolor. Ingen vill kännas vid att man inte har gjort allt man kunnat för att stoppa mobbing. En annan förklaring, som man dock gärna talar tyst om, är att det ofta är mobbarna som det går bra för senare i livet. Det är mobbarna som får bra jobb, höga löner, stort inflytande och ett bra liv i största allmänhet. Kort sagt kan man säga att mobbing har blivit något som är närmast socialt acceptabelt. (Låter det konstigt? Ja, det tycker jag med. Det är konstigt!)

Därför känns det enormt befriande att läsa ståuppkomikern, programledaren m.m. Karin Adelskölds twitterinlägg, där hon utan pardon hänger ut en av sina gamla mobbare, med namn och bild. Helt rätt! Man ska stå för det man har gjort. Många ifrågasatte att hon valde att hänga ut mobbaren med namn och bild, men jag tycker att det var helt rätt. Som mobbingoffer får man leva hela livet med det man varit med om, varför ska då en mobbare komma undan? Någon försökte hänvisa till att personen i fråga var ett barn när det hela hände, men det resonemanget köper jag inte.

Jag har själv blivit mobbad. Jag har blivit utsatt för saker som är jämförbara med det som Karin beskriver i sitt inlägg. Jag lever fortfarande med det som jag blivit utsatt för. Det gör uppenbarligen Karin också. Varför ska då inte hennes mobbare behöva leva med vad han gjort? Varför ska mobbaren få komma undan?

Vi talar mycket om rasism, och det med rätta, eftersom det är en av de mest vidriga företeelser som finns. Mobbing har vi dock glömt bort att prata om. Det är synd, för mobbing är precis lika vidrigt som rasism. De gånger vi talar om mobbing handlar det främst om att hitta bristerna i rapporter från Friends. Journalister får verka duktiga för att de har upptäckt någon siffra som inte stämmer helt med verkligheten. Vi har helt klart en del kvar att göra.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s