Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

För oss med dåligt minne

Jag brukar ofta läsa DN:s spalt Fråga Bibliotekarien där bibliotekarien Jenny Lindh leverar tokroliga men alltid träffsäkra svar på alla frågor som har med böcker att göra. En fråga som besvarades, och som jag mycket väl kan känna igen mig i, var den här, där hon besvarar frågan hur någon med sviktande minne ska kunna komma ihåg alla personer som förekommer i ett verk. Jenny tipsade då om de så kallade book extras som ofta förekommer i de e-böcker som givits ut via Kindle. Bland extramaterialet förekommer ofta förteckningar över persongalleriet.

Eftersom jag själv har extremt dåligt minne tog jag fasta på idén och har därför sammanställt en alfabetisk förteckning över alla personer, platser och begrepp som förekommer i Skuggan över Dianor. Det är dock inget extramaterial i egentlig mening. Jag har inte infogat det i själva boken, utan det finns fanns tillgängligt på min hemsida. Tanken är att det ska tjäna som referensmaterial för den som vill veta mer om någonting eller inte riktigt kommer ihåg vem en viss person är.

Uppdatering: Som av en händelse kom faktiskt materialet att ingå i den tryckta utgåvan av boken. Min hemsida är numera avvecklad.

Annonser

Ett svar

  1. Smart! 🙂 För jag har gjort på samma sätt med min bok och blogg. Fast inte i alfabetisk ordning, det är väl helt enkelt ingen ordning på mig. Jag hoppas förstås att det ska vara till hjälp för läsaren, men det var faktiskt så roligt att hålla på med att det kändes mest som ett sätt att få stanna kvar i min egen värld. Men den glädjen kanske ändå lyser igenom. Och suger in potentiella läsare i samma lust att stanna kvar. 😉

    2012/02/15 kl. 07:49

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s