Om litteratur och skrivande! (Och livet.)

Ingen bra dag för deckarna

Det var inte tanken att det skulle bli någon följetong angående ”Det svenska deckarundrets fall”, men jag kan ändå inte låta bli att uppmärksamma två artiklar som båda publicerades på SvD:s hemsida igår och som jag aldrig någonsin trodde att vi skulle få se. Den ena artikeln bär rubriken Brottsligt överskattade brottsromaner och är en svidande kritik av de svenska deckarnas allra heligaste kor, nämligen Sjöwall/Wahlöö. Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva dagen då deras författargärning ifrågasattes, men den 3 december 2012 hände det trots allt. Den andra artikeln var ytterligare en sågning av kulturskribenternas älsklingar ”Lars Keplers” senaste bok Sandmannen. Gårdagen var ingen bra dag för de svenska deckarna.

Detta betyder dock extremt lite i praktiken. Folk kommer att köpa ”Keplers” bok trots att den sågats av flera recensenter och deckarna kommer även i fortsättningen att ockupera såväl ”det litterära finrummet” som bokdiskar, försäljningslistor och TV4:s programtablåer. Men det är ändå uppfriskande att se att det finns kulturskribenter som vågar se litet mer kritiskt på de svenska deckarna. Någon form av kritisk granskning har över huvud taget inte förekommit gentemot dem förrän nu.

Och landets alla deckarälskare har fått sig ett litet smakprov på hur det är att uppskatta fantasy. Sånt här är vardagsmat för oss.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s